Снимка: bnr.bg

Could You Imagine? – Искра Проданова

02.07.2021 от Силвия Христова

На 12 юни 2021 г. се проведе танцовият пърформанс ‘Could You Imagine?’ на артиста Искра Проданова. За него бе избрано едно по-специално пространство – наскоро реновираният варненски клуб „Бонкърс” в сградата на бивш склад за боеприпаси от средата на 19 в.

За един час Искра и нейният екип ни отведоха в свят, където въображението на зрителя е водещо. Временно всички се оказахме в плена на собственото си въображение, без досег с обкръжаващата ни действителност и със сетива, обострени до краен предел. Любопитството ни бе подклаждано от неизвестното и от тайнствената атмосфера на бункера. Докато напрежението нарастваше, мек глас ни напътстваше през това пътешествие.

Ако трябваше да характеризирам преживяването с една дума, тя би била „потапяне”. След като се „потопихме” в дълбините на своята психика и накарахме въображението си да работи, най-накрая се срещнахме и с реалността. С една малко променена, по-изострена, малко по-различна реалност, която при желание можехме да сравним с образа, който си бяхме представили.

Пърформативното изкуство има свойството да кара зрителя да си задава въпроси. И ‘Could You Imagine?’, освен въпроса за въображението, засяга и темата за доверието. До каква степен можем да си позволим да се доверим сляпо? До каква степен е разумно да го правим? До каква степен е редно да следваме определени правила? Кой налага тези правила? Бихме ли ги следвали, ако наоколо имаше други хора? Ами ако никой не ни гледаше?

Отделно внимание заслужават и реакциите на публиката по време на пърформанса. Мисълта, че артистът пред тях не ги вижда, накара някои зрители да свалят част от преградите си. Малко по малко те започваха да се държат по-непринудено един с друг, като по този начин несъзнателно се превръщаха в част от пърформанса.

Макар подобни алтернативни събития да са относителна рядкост във Варна, постепенно и жанрът пърформанс изгражда своята публика. Искрено се надяваме с времето той да стане по-видим и по-силно застъпен в културния живот на града.

Искра Проданова е изпълнител, хореограф, преподавател по танц, съосновател и артистичен директор на фестивала за съвременен танц и пърформанс MOVING BODY.

ПУБЛИКАЦИЯ ОТ Силвия Христова
Културолог, културен мениджър, съосновател и управител на Варна Денс Театър. Родена във Варна, завършва средно училище при Генералното консулство на Русия в Истанбул (Турция), след което – бакалавър “Култура и изкуство” в Маастрихтски университет (Нидерландия). Впоследствие продължава обучението си с “Културен мениджмънт” към Гьоте институт/НБУ – София и записва магистратура “Балетна режисура” в АМТИИ – Пловдив. След 16 години в чужбина решава да се върне на родна земя, осъзнавайки, че нашата страна крие огромен потенциал за развитие. Постъпва в балетната трупа на Варненска опера, а няколко години по-късно съосновава Варна Денс Театър.
СКОРОШНИ ПУБЛИКАЦИИ
ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Няма коментари за показване
Коментирайте първи